luni, 31 august 2015

Rila - 7 lakes circuit

Partea spectaculoasa la acest circuit ar fi faptul ca toate cele 7 lacuri se afla cumva in acelasi circ glaciar dar pe etaje de altitudine diferite. Circuitul este unul usor, nu dureaza mai mult de 4 ore.
Accesul auto se face din localitatea Sapareva Banya de unde se merge catre locul numit Pionerska pe un drum asfaltat foarte ingust si spectaculos. La capatul drumului se poate lasa masina intr-o parcare cu plata si tot de aici se poate intra in traseu.
Primii 4 km si 500m diferenta de nivel se pot scurta cu telescaunul sau daca acesta este cumva oprit din diferite motive se poate opta pentru in transport cu masinile 4x4. Circuitul propriu zis incepe la cabana Rilski Ezera si se poate parcurge evident in orice directie.
Pe langa traseul marcat se poate improviza si merge pe toate varfurile din zona pentru o panorama mai buna, sunt poteci peste tot deci cred ca nimeni nu o sa comenteze daca se iasa din traseu.

cabana Rilski Ezera
Lacul Dolnoto
Lacul Ribnoto
Adăugați o legendă
Lacul Babreka
Lacul Babreka
Lacul Okoto
Lacul Babreka

Lacurile Bliznaka, Ribnoto, Dolnoto
Lacurile Bliznaka, Ribnoto, Dolnoto
Lacul Bliznaka
Lacul Bliznaka
Lacul Ribnoto
LAcul Dolnoto
.

duminică, 30 august 2015

Rila - Varful Musala

Plecam din Timisoara spre Bulgaria.
Desi nu este neaparat cel mai scurt traseu alegem sa intram in Bulgaria prin vama Calafat-Vidin pe podul cel nou. Nu am mai fost niciodata pe acest drum si in plus am inteles ca cetatea Baba Vida (dateaza din sec. X) din Vidin este foarte bine conservata si ne doream sa o vizitam si noi.


De aici a urmat o calatorie lunga pana in Borovets unul principalele puncte de acces in muntii Rila. Sunt foarte multe lucruri de vazut in acesti munti insa nu aveam la dispozitie prea multe zile ce concediu asa ca am ales doar cele mai cunoscute: Vf. Musala (cel mai inalt varf al masivului) si circuitul seven lakes.
Cea mai usoara ruta catre varf include o urcare cu cabina Yastrebets 1 pana la altitudinea de 2369m. De aici se vede deja varful Musala iar orientarea este simpla, oricum toata lumea merge in aceeasi directie. Dupa 45min destul de plictisitoare se ajunge la cabana Musala.
Varful Musala in plan indepartat si cabana Musala, jos in vale
De la cabana peisajul se schimba putin, apar zone intinse de grohotis iar traseul catre varf trece pe langa o serie de lacuri glaciare foarte mari. Tot de aici incepe si urcarea de ~550m diferenta de nivel pana pe varf.


Vreme buna, peisaje faine dar plin de turisti, foarte multi motiv pentru care incepem deja sa ne gandim ca pentru coborare sa alegem ruta mai putin aglomerata. Ajungem la cabana Ledeneto situat langa lacul cu acelasi nume. Dupa o scurta pauza incepem urcusul final de 300m diferenta de nivel pana la varf.


Urcusul pana pe varf ne-a luat cam 4 ore. Fiind vreme buna si weekend este foarte aglomerat...cred ca jumatate din Bulgaria era acolo. Am tot incercat sa ne facem o poza de varf dar fara succes...

Ca sa scapam de aglomeratie ne intoarcem pe alt traseu, nemarcat care urmeaza linia crestei peste varful Malika Musala si ne va scoate direct la cabana Musala. Pe aceasta ruta intalnim foarte putini turisti si ne putem bucura in liniste de peisaj. Bucata de creasta intre cele 2 varfuri Musala este o veritabila custura care ne duce cu gandul la Fagaras.
Custura dintre varfurile Musala
Malika Musala
Refugiul Ledeneto

In plan indepartat Vf. Musala


duminică, 23 august 2015

Pe la tara

Duminica dimineata, pe racoare am plecat la cules de ciuperci. Ciuperci nu am gasit insa am ajuns pana in deal pe varful Strugari(1026m)...
Valea Orastiei vazuta de pe Vf. Strugari
In deal

In deal

sâmbătă, 15 august 2015

Cu Gradinita pe munte, anul 2

Pentru a doua editie a excusiei "Cu Gradinita pe munte" se alege Valea Cernei. Evident una din temele excursiei este dormitul la cort asa ca o am cautat sa gasim un loc pe valea Cernei cat mai aproape de apa.
Ne strangem 20 de persoane pana la urma, 16 adulti si 4 copii care sambata pleaca toti pe traseu: Pasul Godeanu - Poiana Beletina - Crovul Mare - Cheile Tamnei - Valea Cernei(Km19)
Dupa putina transpiratie ajungem pe portiunea cu lapiezuri de unde se schimba si peisajul:



Pauza de masa, la umbra putin inainte de Poiana Beletina


Apoi lejer de vara prin crovuri...
Poiana Beletina

Poiana Beletina

Poiana Lunga

Din Crovul Mare coboram prin cheile Tamnei direct in valea Cernei. Timp si resurse ar mai fi fost ca sa continuam si sa incercam coborarea din Crovul Medvev insa ne-a fost frica ca se vor plictisi copii.
cheile Tamnei

cheile Tamnei


cheile Tamnei

cheile Tamnei

cheile Tamnei
Dupa o baie in Cerna ne petrecem seara la foc.

A doua zi trupa se imparte, unii stau la cort, altii merg la strand iar restul are chef de mers in tura. Astazi alegem Muntii Cernei si anume sectiunea dintre satul Inelet si Cracu Mare.

Urcarea o facem direct din Valea Cernei pe scari la biserica din Inelet.
Urcare spre satul Inelet
Altitudinea fiind destul de mica, undeva in jur de 800m simtim din plin caldura. Evident din cauza secetei toate izvoarele de pe drum sunt secate.


Din satul Cracul Mare, chiar inainte de a incepe lunga coborare spre apa Prisacinei se desprinde o poteca (marcata acum cu punct albastru) care la un moment dat se intersecteaza cu punct galben traseul de la semimaraton Hercules. Pe aici vom cobora si noi, cealalta varianta prin Dobraia fiind prea lunga.
Aceasta coborarea ofera o priveliste superba asupra cheilor Prisacinei si vaii Cernei in aval de Dumbrava.



Track-urile de la ambele ture pot fi gasite aici: