miercuri, 6 august 2014

2 biciclete, 500Km si 4 munti

6,7,8,9 August

Am cateva zile de concediu disponibile pentru o tura de bicicleta mai lunga, nu ne ajung pentru turul Romaniei insa totusi putem incerca ceva mai departe de casa. Imi aduc aminte cu placere de tura in Calimani din 2004 si de Transcaliman, drumul care traverseaza acesti munti si ma gandesc la o tura in zona. Vremea se anunta instabila si ploiasa ca mai tot timpul anul acesta insa pana la urma plecam..

Ziua 1 Reghin - Toplita (96Km, 1182m diferenta nivel) - Muntii Gurgiu

Dupa un drum de 6h ajungem in Reghin unde stam la Pensiune Blanca (http://www.pensiuneablanca.ro/) in conditii foarte bune, usor de gasit chiar in langa biserica saseasca. Proprietarii au fost deschisi ne-au lasat sa stam cu bicicletele in camera, fara probleme.
Pornim din Reghin catre Lapusna pe asflat la inceput si apoi pe un drum de piatra modernizat pe care se merge in conditii foarte bune. In zona manastirii Lapusna avem ceva probleme de orientare insa multumita track-ului reusim sa stam pe drumul bun. Padure de brad, panta moderata si dupa vreo 3 ore de la plecare din Reghin ajungem in creasta principala a muntilor Gurgiu, pe la 1200m.

Luam o pauza de pranz si descoperim cu uimire ca avem semnal la telefon. Helmuth rezolva de ceva containere in Leipzig ocazie cu care aflu ca BMW a oprit productia iar eu dau niste explicatii la probleme pe care am uitat sa le rezolv ieri la servici :-(

Aici la cantonul silvic aflam ca s-a construit un drum nou de catre satenii din Rimetea asa ca parasim track-ul si coboram pe drumul cel nou.

Coborarea se face pe un picior de munte, super drum super peisaj


Din Rimetea, mai avem 30Km pana in Toplita. Evitam drumul european si mergem pe niste drumuri agricole care insa din cauza ploii devin impracticabile asa ca avem si push bike insa nu la deal ci pe plat...
In Toplita gasim usor cazare si indrumati de gazde mergem la restaurantul Isablelle chiar in centru.  Mancarea foarte buna si ceva beri pentru hidratare inchid o zi superba.




Ziua 2 Toplita - Vatra Dornei (85.5Km, 1590m diferenta nivel) - Muntii Caliman

Astazi incercam sa plecam devreme in speranta ca vom trece de creasta Muntilor Caliman inainte de ploile de amiza. Helmuth descopera o conserva in rucsacul lui asa ca avem mic dejun romantic in parc: conserva de carne cu paine. In parc doar noi si ceva tigani care insa deja erau pe bere la ora 8 dimineata.
Pornim pe drumul ce merge la Borsec si dupa 10Km schimbam directia catre nord direct catre Calimani.
Drum de piatra, urcare usoara pana la 1000m toate intersectiile sunt marcate. Exista chiar ceva trasee cicloturistice in zona asa ca e greu sa pierzi drumul bun.
Dupa 1000m altitudine panta devine mai accentuata insa ciclabila probleme ne fac doar bolovanii care sunt din ce in ce mai mari si ne obliga uneori sa ne dam jos de pe biciclete. Dupa 2 ore de urcat iesim in golul alpin.

Descoperim ca nu suntem singurii care au ajuns aici..
Drumul traverseaza ceva poieni..padurea de brad, jneapan si iesim in creasta principala a Calimanilor. Odata ajunsi in creasta continuam pana la statia meteo Retitis aflata pe varful cu acelasi nume la 2080m.




Ploaia sta sa incepa asa ca luam pauza de pranz in cabana de la statie meteo. Tot in august dar in 2004 am trecut ultima data pe aici insa de data aceea cu rucsacul in spate.
Ploaia trece de noi si pornim la vale. Drumul e plin de piatra, practic e grohotis..mie nu prea imi place. Dupa ce ocolim varful Pietricelul (ultimul vulcan care s-a stins la noi in tara) drumul intra in fosta explotare de sulf.



Aceasta exploatare de suprafata s-a inchis prin 2008. Pana atunci au reusit sa taie de pe harta un varf de 1700m, Negoiul Romanesc. Peisajul este cel putin interesant.


Ajunsi in cariera incepe si ploaia dar nici o problema avem ce face reparam o pana de dubla, camera si cauciuc. Coborare este pe drum de placi de beton apoi asfalt prin Gura Haitii, Saru Dornei pana in Vatra Dornei. Aici ne cazam destul de greu, se pare ca statiune e full in varf de sezon. Masa la Casa Bucovineana: ciorba radauteana si mix grill.

  Ziua 3 Vatra Dornei - Ieud (137Km, 1025m diferenta nivel) - Muntii Rodnei

Astazi avem zi lejera, doar asfalt, mai mult vremea pare sa se indrepte asa ca nu ne mai grabim deloc. Gasim o patiserie cu produse traditionale de unde cumparam placinte calde (la astia  merdenelele se numesc sucevene, mancare traditionala ce mai..) Tanti ne zice dezamagita ca nu are deloc iaurt iar noi ne uitam mirati la frigiderul din spatele ei unde iaurtul umple linistit un raft intreg si nu intelegem gluma. Renuntam, am venit totusi sa pedalam...asa ca dupa cateva poze in centru pornim catre Iacobeni, Carlibaba, pasul Prislop.

Pe drum admiram casele superbe din Ciocanesti


apoi facem poze la coloniile de culegatori de ciuperci, vreo 3 la numar insirate pe marginea drumului. Culeg pentru italieni probabil..la achizitie Kg-ul de hribi este 8Ron adica nici macar 2 euro. Mai tarziu insa se intorc printre altele si la noi in tara dar se numesc funghi porcini si costa in jur de 5eur/100g (dar intr-adevar uscati).

Facem o singura pauza sa admiram peisajul iar la ora pranzului suntem in Pasul Prislop.


Facem si noi poza de grup aici, pare un "loc bun"
Aici intalnim si un tip care face turul tarii (cand vom fi mari o sa il facem si noi) Baiatul este deja de 3 luni pe drum are vreo cateva mii de Km si puteti sa il urmariti aici: https://www.facebook.com/freemiorita...respect.

Urmeaza coborare...viteza..Borsa..masini de Italia...manele, Guta, Florin Salam. Clar Borsa nu e o destinatie potrivita pentru noi. Ca o confirmare in benzinarie unde oprim sa consultam putin GPS-ul suntem agatati de prostituate: "baiatu' daca ai timp bem si noi un suc ceva..". Hotarea este luata continuam catre Ieud.
In Salistea de Sus vizitam biserica de lemn ... monument istoric
In Bogdan Voda avem timp sa vizitam muzeul satului, biserica si sa il cunoastem pe Ionut, avea 7 ani chiar azi era ziua lui si nu acepta nimic de la straini, nici macar o ciocolata..
Ajungem in Ieud pe la 6 seara gasim cazare la cineva in sat si pana se incalzeste apa in boiler reusim sa gasim ghidul din sat si sa vizitam biserica, cea mai veche biserica de lemn din Maramures, sec.XIII
Ciorba de fasole verde, cartofi prajiti + carnati si tuica e meniul serii. Nici o problema gasim si bere la non stop ca sa nu stricam obiceiul.
Concluzia zilei: programatorul este un om deosebit se vede pe el, mi-am dat eu seama cand am fost intrebat direct:
- Domnu' sunteti cu internetu'?
fain sat, fain oameni...dar trebuie sa plecam, spre Bistrita..

Ziua 4 Ieud - Reghin (179Km, 1700m diferenta nivel) - Muntii Lapus

Prima destinatie Botiza si evident ca nu ne place pe asfalt asa ca mergem direct peste deal prin fanate. Gazda noastra ne linisteste ca o sa intalnim oameni la fan care o sa ne ajute sa gasim poteca insa uita ca azi e duminica asa ca doar GPS-ul ne scoate in Botiza. Peisajul in schimb  vorba romanului "priceless"

In Botiza bifam biserica de lemn cateva sarmale de post la pomana in derulare si apoi ne pierdem in piata...

Se pare ca drumul catre Grosii Tiblesului este asfaltat (doar urcare dinpre Botiza) asa ca dimineata fiind intr-o ora urcam pasul, 7km si 600m diferenta de nivel si apoi coboram in tara Lapusului


Din Grosii Tiblesului continuam spre Nasaud printro zona superba, cand pe drumuri proaspat asfaltate cand pe drumuri de piatra...decorul perfect pentru bicicleta









Concluzia zilei e clara si bine punctata la birtul din Sarata (la 12 Km de Bistrita):
"- D-le daca turul vostru trece prin 4 judete obligatoriu trebuie implicate si primariile!!!"
Este deja 19 seara avem deja 150Km dar vrem totusi sa ajngem in Reghin, stim ca o sa ne prinda noaptea oricum...geluri...mere si rabdare....la 23 punctam concluziile cu patronul de la pensiunea Blanca in Reghin...hidratare.
Duminica ne intoarcem in Timisoara avem insa timp de o cafea si un croissant in Targu Mures asezonate cu o amenda de parcare...

Un comentariu:

  1. Cel mai cool mi se pare o calatorie pe biciclete cu prietenii, mai ales ca ai atatea de vizitat in Romania.

    RăspundețiȘtergere