vineri, 15 august 2014

Grossglockner

Anul acesta cu greu reușim sa găsim timpul necesar pentru o tura în Alpi. O zi de concediu lipita de 15.August ne dau totuși un weekend prelungit iar la sugestia lui Cosmin pornim către Grossglockner. Suntem 3: Cosmin eu si Cristian L.
Plecam miercuri la prânz si oprim undeva in Austria pe lângă Neusiedl am See la un camping sa ne odihnim. Nu ne-a plăcut de loc, este un fel de balta cu multi țânțari...măcar mâncarea a fost la un preț rezonabil.
Dimineața pornim către Kals am Grossglockner. Ajungem putin după prânz pe o burnița gri care nu prea ne îndeamnă la drum.
De aici pe un drum privat se poate urca cu mașina pana la cabana Lucknerhause. Taxa de drum este de 10eur/mașina dar se poate evita având în vedere ca bariera unde se plătește taxa este cu doar 2 km înainte de capătul drumului.
Pentru ca vremea este urata si probabil urma sa ne udam tot echipamentul decidem sa rămânem la Lucknerhause (25eur/noapte) îndemnați si de faptul ca avem sauna inclusa. Spre seara se oprește si ploaia. Altitudinea aici este 2241m
A doua zi, 15 august, urmam sa urcam spre Erzherzog Johann Hütte situata la 3454m. Vremea nu tine nici astăzi cu noi si pe la ora prânzului începe ninsoarea...





Traseul este ușor de urmat însa pe vremea proasta la trecerea peste ghețar trebuie avuta putina grija la orientare. Ultima bucata din traseu merge pe o creasta echipata pentru via ferata.

Ajungem la cabana, ne dezechipam și mergem în sala de mese, singura încăpere încălzita din cabana,  sa ne omoram timpul. Pe perioada verii cabana este foarte aglomerata, mai ales pe vreme buna și în weekend-uri asa ca ar fi bine sa aveți rezervare. Vremea trecere repede mai ales ca băieții au bere buna.
Spre seara se oprește ninsoarea și începe sa se mai limpezească putin cerul. Vedem pentru prima data vârful si ne pare putin rau ca nu suntem pregătiți sa urcam pe vârf. Ar fi fost momentul perfect, pe vreme buna și fără aglomerație.
Dimineața, aglomerație în sala de mese, aglomerație în sala cu echipament și pe traseu. Este infernal, deși este un vârf foarte frumos și alpin plăcerea ascensiunii este stricata de aglomerația infernala.
Ruta începe de la cabana pe ghețar care pe măsura ce se înaintează devine tot mai abrupt

Dupa ghețar se intra într-o creasta "echipata" pe care se merge pana pe vârf, singura porțiune dificila fiind șaua dintre Kleinglockner si Grossglockner.



De pe vârf coboram direct la Stüdlhütte unde rămânem peste noapte. Aici am avut parte de o experiența neplăcuta și deși suntem membrii în Clubul Alpin Austriac nu suntem primiți in cabana pentru ca nu cumpăram si meniul demipensiune (42eur/persoana). Asta după ce oricum am luat prânzul la ei dar nu a contat.
Suntem cazați împreună cu polonezii în anexa cabanei fix la același preț cu cazarea normala din cabana...ospitalitate austriaca ce mai...și aici totul s-a transformat în afacere.
Măcar berea este la fel buna și ne mai trece din supărare


Duminica pornim spre casa pe o vreme perfecta, în poza de mai jos în centrul imaginii este Grossglockner. Ne consolează doar gândul ca probabil aglomerația ar fi fost și mai mare.

Mai multe poze aici: http://www.oco.ro/index.php?q=alpi/Grossglockner(3798m)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu