vineri, 1 martie 2013

Peleaga

2-3 Martie 2013

In sfarsit se anunta vreme buna in weekend 2 zile. Anul acesta inca nu am fost in Retezat iarna asa ca destinatia de weekend va fi Gentiana. Reusim sa ne stangem 4 oameni si plecam vineri. La ora 23 ajungem la Gentiana, cabanierul inca nu doarme, bem un ceai cald, admiram cerul senin si speram ca maine sa avem soare, am vrea sa urcam pe Retezat.
Sambata dimineata insa ne trezim in alt anotimp, e ceata, ninge...nu e nici o graba, dupa cum arata vremea nu o sa facem mare lucru.
Plecam pana la urma pe la ora 10:30 spre lacul Pietrele, eu cu speranta ca o sa vedem soarele...
Mergem pe urme fara sa vedem nimic, ajungem la lacul Pietrele si nici urma de soare, vizibilitate 30 de metri. Ne mai invartim pe acolo asa ca sa ne facem de lucru...mai vine inca un grup de 3 persoane si pornim toti spre creasta pe traseul de iarna:
Norii parca se mai ridica si din cand in cand vedem ce este in jurul nostru. Nu merita sa plecam spre Retezat pe vremea asta dar macar putem incerca sa urcam Varful Custura Bucurei (2370m):


Ajungem pe varf insa este viscol si ceata, nu se vede nimic

Spre dupa amiaza vremea se schimba, ceata se mai ridica, plafonul de nori ramane destul de compact peste 2100m:







Duminica in schimb vremea este perfecta, soare fara nori. Plecam mai motivati cu intentia de a urca pe Vf. Peleaga iar apoi eventual daca ramane timp si putem o sa coboram la Gentiana peste creasta Pietrele. De la bordul Tomii intram in soare...







Profitam de urmele pe care le-am batut ieri, mergem exact pe aceeasi ruta...pe traseul de iarna care ne scoate in saua de dupa Vf. Custura Bucurei.


Suntem ultimii care am plecat de la cabana, iarna asta ar cam fi un avantaj pentru ca poteca este deja facuta pana pe varf..





 Ajungem si la Coltii Pelegii care dupa viscolul de ieri sunt incarcati de zapada...


Sus pe varf este vreme de poze, este destul de frig ca sa vada departe, pana in Fagaras...
Papusa Mica iar in ultiimul plan Parang


In prim plan Creasta Slaveiu-Judele iar in plan median Vf. Gugu

Peleaga si Retezat



Vf. Custura Mare

In ultimul plan Muntii Parang

Piule si Oslea


La coboare intram chiar pe linia crestei ca sa gasim locul in care se desprinde culmea Pietrele. Dam peste cateva locuri in care zapada este adunata de vant, arata specaculos:


Gasim intrarea in creasta si coboram pana in saua Pietrele:



De aici insa lucrurile se complica, creasta este plina de jneapan, zapada care si asa nu era destul de mare este moale de la caldura de peste zi  iar noi ne afundam la fiecare pas...Ne dam seama ca o sa ne prinda noaptea in creasta daca continuam in ritmul aceasta. Urcam totusi pana pe primul varf al crestei asa de recunoastere si sa ne facem poze apoi coboram spre Gentiana direct din saua Pietrele:



4 comentarii:

  1. Ce vremeeeee!!!!

    Super. Chiar imi place!

    Dorin

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunteti cu adevarat montaniarzi. Retezatul ramane unul din putinii munti salbatici din Lume! Este admirabil ca umblati fara tablite semnalizatoare! Va admir !!

    RăspundețiȘtergere