duminică, 26 iulie 2015

Pe la Padureni

De-a lungul timpului am adunat cateva ture de bicicleta in zona Cincis, Ghelari, Govajdie suficiente cat sa realizez potentialul zonei. Asa s-a nascut ideea undei traversari a zonei padurenilor pornind de la Hunedoara.
Am desenat pe google urmatorul traseu:
Hunedoara - Ghelari - Vadu Dobrii - Feregi - Fata Rosie - Radulesti - Dobra care a adunat 98Km si 1974m diferenta nivel. Track-ul poate fi gasit la sfarsitul blogului.
Surpriza placuta a fost faptul ca drumurile sunt in stare foarte buna si intreaga ruta este ciclabila.

De la Hunedoara se merge pe asfalt cam 22km pana in Ghelari. Pe aceasta bucata se si castiga cam 600m diferenta nivel, asa ca in Ghelari poposim cam la 850m altitudine. Pentru o mica pauza puteti opri la pensiunea Panorama, un loc super cu oameni fain: http://pensiunepanorama.ro/

De aici drumul continua tot pe creasta pana pe Varful Muncelul, 1160m trecand succesiv prin mai multe sate de padureni: Ruda, Poienita Voinii, Bunila.
Poienita Voinii in stanga, drumul din vale este pavat cu marmura
Bunila
In toate satele se gasesc inca multe case si depedinte lucrate in lemn care insa din pacate se deterioreaza din cauza depopularii.
Bunila

Bunila

Bunila

Bunila
Dupa Bunila drumul urca constant pana pe varful Muncelul, un fel de platou plin de afine iar apoi coboram usor in Vadul Dobrii o importanta rascruce.
De aici se poate merge practic cam in orice directie: catre Ruschita, catre Varful Rusca, catre Lunca Cernii, spre Dobra sau catre Deva.
Catre Dobra ar cam fi doua posibilitati: fie pe valea raului Batrana fie pe drumul  de creasta. Eu l-am ales pe acesta din urma pentru ca este mult mai spectaculos.
Urmatoarele sate prin care trec sunt Poiana Rachitelii si apoi Feregi.
casa de lemn in Poiana Rachitelii

Poiana Rachitelii, de aici directia este Deva pana in Feregi

Satul Batrana vazut din apropiere de Feregi

Feregi

Feregi

Feregi
Din satul Feregi urmeaza o cobrare de 400m diferenta nivel superba pana in valea Batrana urmate apoi de o urcare de 400m....
iar la capatul urcarii ne asteapta un platou cu inca 3 sate: Piatra, Rachitaua si Fata Rosie care apoi coboara in valea Dobra. Coborarea este lunga dar faina, practic aici pierdem toata alitudinea, vom cobora de la 800m la 160m in Dobra.

Gospodarie in Satul Fata Rosie

drumul prin satul Fata Rosie

Raul Dobra in apropiere de Roscani
 Am noroc de echipa tehnica si Ioana ma asteapta in Dobra de unde continuam catre Timisoara.
La urmatoarea tura in zona voi incerca variata  Vadu Dobrii - Ruschita


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu