vineri, 1 mai 2015

Pesteri in Slovacia

1Mai, mini vacanta de 3 zile dar cu prognoza meteo nefavorabila, ploaie, putin soare si apoi ploaie din nou. Alegem in acest caz sa mergem sa vizitam pesteri, pesteri amenajate turistic in Slovacia.
Vizitasem deja cu cativa ani in urma o parte din aceste pesteri si ne-au placut. Informatii detaliate se pot gasi aici: http://www.ssj.sk/en
Pentru cazare am ales orasul Kosice, al 2-lea oras ca marime din Slovacia, candidat la titlul de capitala europeana a culturii in 2013. Centrul istoric este amenajat pietonal, mare parte din cladiri sunt renovate si per ansamblu arata bine. As spune ca nu merita calatorit aici pentru un city break insa poate fi folosit ca punct de plecare in diferite excursii avand in vedere ca in apropierea sa sunt multe obiective.


Pesterile au orare de vizitare foarte stricte fiind permise doar 3 vizite/zi. In aceste conditii intr-o singura zi poti vizita sigur 2 pesteri iar daca ai noroc si alegi bine pesterile astfel incat sa fie apropiate reusesti chiar 3 pe zi..
In prima zi noi am vizitat: Jasovska cave, Gombasecka cave si Ochtinska Aragonite cave.
Jasovska cave nu ne-a impresionat in mod deosebit, o pestera normala, concretionata frumos.
Gombasecka cave a avut ca element particular formatiuni de tipul macaroane foarte mari, cele mai mari pe care le-am vazut.


Ochtinska Aragonite cave mai greu accesibila si nu prea clar marcata pe sosea a fost in schimb pestera care ne-a placut cel mai mult, era asa cum ii spune numele plina de aragonite.
La intoarcere spre Kosice am vizitat Zadileska Dolina, o vale cu aspect de canion. Canionul este micut, se poate strabate cam in 1:30h iar la capatul lui se afla o cabana unde se poate servi o masa calda si o bere rece.
In ultima zi in drum spre casa am oprit la Domica cave, un sistem carstic in care se poate intra atat din Slovacia cat si din Ungaria. Punctul maxim de atractie al pesterii este lacul interior pe care turistii il pot traversa cu barca. Acum insa din pacate lacul era secat....asa ca nada plimbare cu barca....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu