vineri, 29 iunie 2012

Lacul Rosiile, iunie 2012

29,30 Iunie 2012

Vrem o tura de weekend unde la munte, de preferat langa ceva lac si unde sa nu fie prea multi turisti. Se pare ca locul care indeplineste toate criteriile ar fi caldarea Rosiile din Parang. Stiam deja ca un loc bun de campare acolo este langa lacul Lung.
Plecam vineri destul de tarziu, in jur de ora 20 din Timisoara insa cabanierul de la cabana Groapa Seaca are rabdare cu noi, ne deschide cabana, primim camera si porneste si generatorul ca sa ne putem despacheta.
Tot respectul pentru cei de la cabana, este un loc frumos, curat unde se poate si manca foarte bine.
De la cabana coboram pe drum in directia Petrosani si dupa un 1Km intram pe valea Rosiile. De aici traseul urca doar pe vale, trece pe langa refugiul Agatat si ajunge in golul alpin.
Primul lac intalnit  este Zanoaga Stanei. Pierdem putin timp sa admiram arhitectura stanii. Constatam ca de fapt era construita din bucati de avion si undeva in apropiere observam si rotorul avionului. Se pare ca ramasitele sunt ale unui avion nemtesc: http://pilotmagazin.ro/2012/06/avioane-uitate-in-muntii-parang-de-zeci-de-ani/.
Instalam tabara la lacul Lung, punem berea la rece o lasam pe Ioana la cort iar noi pornim spre Parangul Mare.
Lacul Rosiile
De sus in jos, lacurile: Rosiile, Mandra, Lacul Lung
Ajunge pe Parangul Mare odata cu norii insa avem noroc ca ploaia ne ocoleste.
Ca sa nu ne intoarcem pe acelasi drum vom cobora pe o poteca care se desprinde din creasta principala in dreptul Vf. Gemanarea, urmeaza creasta muntelui Slivei iar apoi coboara la lacul Zanoaga Stanei. Poteca se numeste "drumul magarilor" si desi nu este marcata ea este foarte clara, probabil folosita de ciobani sa iasa in creasta. Este mult mai accesibila si usoara decat iesirea in creasta din caldarea Rosiile. Poteca apare ca traseul pe harta lui Nae Popescu din colectia Muntii Nostrii.
Coborea de pe muntele Slivei catre lacul Zanoaga Stanei
A doua zi urcam in cresta direct din caldarea Rosiile. Parcurgem o bucata din creasta principala pana in saua Piatra Taiata de unde intram pe creasta secundara Coasta lui Rus.
Din pacat ploaia nu ne mai iarta asa ca hotaram ca din saua Ciobanu sa coboram direct la cabana Groapa Seaca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu