miercuri, 20 iunie 2012

Biserici fortificate, judetul Sibiu

2,3,4 Iunie 2012

Weekend prelungit, planuri mari. Hotaram ca lasam muntele pentru o vizita la biserici fortificate si ca sa fie mai interesant o sa mergem pe bicicleta. Pana la urma ramen doar 3, eu Florin si Cori asa ca ne hotaram sa ne punem baza la Florin in Sibiu si de acolo sa facem in fiecare un circuit. Suntem si pregatiti, avem un ghid turistic editat de Ministerul Turismului in care sunt descrise biserici, castele si cetati din Transilvania.

Ziua 1
Traseu: Hosman - Marpod - Chirpar - Veseud - Vard - Agnita - Dealu Frumos - Merghindeal  - retur: 90Km

In ultimele 3 saptamani a plouat aproape zilnic in zona Sibiului. Florin are experienta noroiului de la Maraton Medieval Medias asa ca il ascultam si alegem pentru prima zi un traseu de asfalt si drumuri pietruite.
Primul sat vizitat de  Hosman, ajungem la biserica, inchisa evident. Nu ma descurajez folosesc cartea doamnei Udrea si sun la nr. de telefon insa nu raspunde nimeni. Pe asta o vizitam doar din exterior.


Pornim pe bicicleta, trecem de Marpod si dupa prima urcare a zilei facem pauza sa ne uitam la muntii Fagarasi care astazi se vad foarte bine.Cat ne invartim pe acolo intalnim un grup turisti din Germania. Reusesc sa intru in discutie cu ghidul lor spre mirarea lui in limba romana (turistii romani sunt putini in aceste locuri). Sunt aici pentru un studiu despre arhitectura medievala din Transilvania si surpriza: si ei cauta cheia...

Dupa inca in 1Km trebuie sa oprim din nou pentru poze...



Fagarasii
Urmatoarea pauza in Chirpar la biserica. In carte nu gasesc nici o informatie despre acest sat asa ca nu am date de contact. Intreb prin sat cum gasesc persoana cu cheia de la biserica insa fara succes. Oricum se poate intra in curte..si ce vedem ne cam intristeaza:

Biserica Chirpar 
Biserica Chirpar

Biserica Chirpar


Din Chirpar continuam pe asfalt in directia Agnita. Dupa cativa km intersectie cu drum de piatra la dreapta, din semnul de circulatie a ramas doar stalpul. Banuim ca aici ar fi intersectia pentru Veseud asa ca apelam la un indicator vorbitor care se afla in apropriere. Ne confirma, trebuie sa facem dreapta si dupa 3 km ajungem in Veseud.Satul este neasfaltat, o parte din case sunt locuite de tigani. Din pacate biserica a fost mult timp deschisa si neingrijita, s-au furat mai toate lucrurile dinauntru, zidul de aparare este partial daramant. Acum cativa sasi sau intors isi renoveaza casele si au grija si de biserica.

Veseud


De data asta avem noroc si gasim persoana care are cheia.Este roman, din Agnita. Acum este la pensie si se ocupa cu albinaritul. Faptul ca a fost parasita atatia ani a lasat urme, acum se repara..
Ghidul are rabdare cu noi, desim l-am intrerupt de la stupi. Urcam si in turn de unde se vede toata asezarea. Se vede drumul de pamant spre Merghindeal pe care eu inca speram sa il putem folosi. Din pacate pamantul de pe drum nu prea se vede de balti asa ca dupa o mica incercare hotaram sa ne intoarcem si sa mergem pe ocolit prin Agnita.

Veseud vazut din turnul bisericii
Agnita, singurul oras prin care trecem trecem este si locul unde incercam sa gasim ceva de mancare. Nu a fost usor. Gasim un singur loc unde este deschis si vand sandwich-uri desi dupa mirarea vanzatorului cred ca a fost prima comanda de genul asta in ultima luna.
In timpul cautarilor zarim un biciclist, yupii, primul pe ziua de astazi. Aceeasi surprindere o manifesta si el dupa care incepe sa vb in germana cu noi (si asta era la pensie). A venit in Romania pentru vreo 3 sapt o tara pe care o descrie ca "locul unde nu poti sa iti faci nici un plan". Desi se referea la vremea proasta si starea drumurilor inca cred ca este loc de generalizare.
Urmatoarea localitate Dealu Frumos. Biserica mare, frumoasa dar in renovare. Gasesc casa unde locuieste gazda insa in din pacate nu este nimeni acasa.
Este deja destul de tarziu asa ca oprim rapid cautarile si pornim spre ultimul obiectiv pe ziua de astazi, Merghindeal. Aici la prima vedere pare mai simplu exista 2 chei.
Gasesc prima cheie insa doamna care o detine este prea in varstra si nu se poate deplasa pana la biserica (cam astia sunt sasii ca au mai ramas in Romania). La a doua cheie ghinion nu este nimeni acasa.
Niste pusti cu bicicletele binevoitori ne sar in ajutor si pleaca in cautarea gazdei (stimulati si de premiu oferit, o sticla de suc la fiecare) ne gasesc gazda in 15 min.
A meritat sa asteptam, biserica este mare in stare foarte buna, iar lumina numai buna pentru poze.






De aici avem trebuie sa ne intoarcem la masina cam 45km doar pe asfalt cu oprire in Agnita unde incercam sa vizitam biserica evanghelica. Este deja tarziu, 7 seara si evident nu gasim acasa parintele care avea cheia. Pornim spre masina, vremea este perfecta pentru bicicleta iar peisajele in lumina apusului de soare superbe.
Biserica din Altana
Ziua 2
Traseu: Pelisor - Richis - Biertan - Atel - Buzd - Mosna - Pelisor: 65Km

Ieri a fost toata ziua soare si cald asa ca suntem increzatori ca putem sa parasim asfaltul fara prea mari probleme. Alegem doar localitatile prin care vrem sa trecem si vom gasi drumul la fata locului.
Plecam din Sibiu cu bicicletele pe masina si mergem pana in Pelisor unde lasam masina. De aici direct urcare si imediat dupa ce incepe coborarea gasim intersectia catre Biertan.
Drumul este forestier insa in stare foarte buna, dupa mai putin de 30 de minute suntem in Richis. Si aici este biserica de vizitat si desi nu era in program ne oprim sa o vizitam mai ales ca era deja deschisa iar ghidul explica de zor in germana si engleza tot felul de povestiri despre istoria bisericii.


De aici urmam drumul pe asfalt 10Km pana in Biertan. De departe este cel mai frumos sat vizitat, pensiuni la tot pasul plin de autobuze si turisti. Aici este de fapt o cetate cu 3 ziduri de aparare iar in centru este biserica. Cetatea este ingrijita si renovata in intregime, de fapt acum inca se lucreaza la turnul cu ceas.
Cateva poze din cetate:
Cetatea si biserica Biertan

Fara sa ne dam seama petrecem mai mult de o ora la vizitat. De aici incepe partea boema a excusiei, trebuie sa gasim drumul "peste deal" catre Atel. Intrebam in stanga si dreapta si aflam ca exista un drum vechi pe care mergea sasii insa incepe din Richis, satul de unde am venit. Atunci imi aduc aminte ca in biserica din Richis am vazut o harta desenata de mana cu drumuri vechi si acolo figura si drumul nostru.Ne intorcem cam 10 Km gasim drumul de pamant si pornim catre Atel. Este ceva noroi insa rezonabil si in mai putin de o ora si 10 Km suntem in Atel in centru.
Paznicul este cazat la azilul de batrani de langa biserica, il gasim imediat in urma indicatiilor unor copii. Am renuntat deja de mult la ghidul ilustrat si plin de telefoane de contact editat de minister. Cel mai rapid este sa intrebi oamenii din zona.
Paznicul este un domn in varstra, roman si dupa spusele lui are grija de biserica de "doar 19 ani". Ne deschide biserica si se aseaza pe un scaunel la intrare unde sta cuminte. Are doar grija sa ne indrume: acum megeti la altar, acum aprindeti becul si urcati in turn, va rog nu trageti clopotelele.....





Urcam si in turn de unde se vede tot satul si observam cu mare incantare cum un nou lacas de cult, la prima vedere ortodox, se ridica undeva in centrul satului in deplica armonie cu celelate constructii in stil medieva (Vezi poza de mai jos). Tot timpul am avut impresia ca tot ce ii mai lipseste romanului in ziua de astazi este inca o bierica......
De data asta suntem mai atenti si in beserica ne uitam dupa harta, o gasim si gasim de asemnea desenat si drumul direct, neasfaltat catre urmatorul sat Buzd. Mai intrebam si in sat sa fim siguri ca pornim bine si dupa aproximativ 1 ora sunte in buzd. De data asta drumul a fost mai rau si pe alocuri presarat de balti si noroi.

Ajungem in Buzd si pentru prima data pe ziua de azi descoperim si fata neplacuta a multor dintr satelor sasesti. Dupa plecare sasilor casele lor au fost ocupate de romi si evident dupa 20 de ani cea mai mare parte se afla intr-o stare indoielnica. Mai mult aici in incinta fortificatiei aferenta biesericii "locuieste" o familie de romi. Nu am avut curaj sa lasam bicicletele nepazite asa ca mergem pe rand sa aruncam o privire. Spectacolul este tragi-comic: biserica in degradare, de zidul ei agatata sarma cu rufe la uscat, alaturi cotetul gainilor cateva straturi de ceapa si evident un disc...




De aici ultima provocare a zilei, drumul catre Mosna, incercam sa ocolim Medias-ul si sa mai scurtam din distanta. Intrebam mai multe persoane si obtinem cam tot atarea raspunsuri. Distantele variaza de la 2 Km la 18 Km insa toate au in comun directia: tot inainte.

Descoperim pana la urma cuvantul cheie, helesteu. Trebuie de fapt sa intrebam de drumul care trece pe la helesteu....
La marginea satului cativa petrecareti asculta muzica la maxim de la un dispozitiv asezat sub o tufa de maces. Striga la noi: "baietiiii, haideti la chef, pentru biciclisti facem reducere". Cam pe atunci a incoltit in  mintea mea ideea ca ar fi bine sa plecam cat mai repdere din zona.
Gasim drumul, il pierdem, mergem la intamplare, coboram printr-o poiana in care balariile sunt la fel de mari ca si roata de la bicicleta si ajungem in sfarsti si la helesteu. De aici doar asfalt cu trecere prin Mosna pana la masina...





Ziua 3
Traseu: Transfagarasan

Dupa 2 zile de bicicleta cu traseu ales de mine il las pe Florin sa faca programul. Pentru diversitate alege Fagaras,  putem urca pe Transfagarasan, urcam pe ceva varf in zona si apoi coboram pe biciclete. A fost o alegere buna, vremea a fost super iar coborarea de la Balea... fara cuvinte.. pentru prima data m-au incurcat pe mine masinile pe strada, mergeau prea incet.
Lacul si cabana Balea

Echipa: Florin, Cori si mamam..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu