sâmbătă, 28 aprilie 2012

Catania, Etna

27,28 Aprilie 2012

Etna, ultimul vulcan pe care il avem pe lista. L-am vazut deja din avion cand am aterizat si era plin de zapada asa ca eram sceptic ca o sa il putem urca.
Etna vazuta din avion
Descurajati si de faptul ca anul acesta Etna are o activitate mai intensa (a erupt exact in ziua cand am ajuns noi in Sicilia) hotaram sa petrecem doar o zi in zona, asa ca ajungem in Catania de abia vineri in 27 aprilie.
Avem timp sa vizitam si orasul Catania, citim rapid in ghid ce ar merita vizitat

Anfiteatrul roman: Cam asta a ramas din el, era al doilea ca marime dupa Colosseum, avea pe atunci 16000 de locuri.
Simbolul orasului "Smiling elephant". Legenda spune ca elefantul cu trompa indrepatata in sus ar avea puteri magice si asta ar ajuta la calmarea activitatii vulcanului Etna.Monumentul dateaza din 1736 dar elefanutul este mult mai batran datand din vremea imperiului roman.

Etna vazuta din curtea catedralei Agatha (Piata Domului, patrimoniu Unesco )


Catania are una din cele mai mari piete de peste: La Pescheria, hotaram sa dam si noi o vizita desi pentru asta trebuie sa ne trezim de dimineata, pe la 6.

Am cerut voie sa facem fotografii la mesele pe care se aranjau deja pestii. Toti comercianti au fost incantati au insistat chiar sa mai asteptam ca inca nu au etalat toti pestii si taraba nu este inca pregatita pt. fotografii insa noi ne grabeam la autobuzul pentru Rifugio Sapineza.

Mai multe poze la: http://www.oco.ro/index.php?q=locuri/Sicilia/Catania

ETNA

Daca nu ai masina din Catania se ajunge cel mai usor la baza vulcanului, Rifugio Sapienza, cu autobuzul (dus intors ~6Euro). Exista desigur si varianta excursiilor organizate care iti propun cam acelasi tur + un sandwich dar preturile incep de la 45euro :-)
Timp de o saptamana, de la sosirea noastra vremea a fost calda zapada s-a topit rapid, acum sunt doar petece asa ca avem sanse sa urcam. Intre timp am aflat de la ghidul de pe Stromboli ca nu este recomandat sa urcam in zona craterelor somitale (el a avut intr-o excursie si 12 morti in urma unei explozii spontane in aceea zona). Hotaram sa nu riscam si ramanen in zona sigura, adica vom urca doar pana la 2900m altitudine.
De la refugiul Sapienza unde ne-a lasat autobuzul se poate ajunge pe jos cam in 2-3 ore pana la limita zonei de siguranta. Desigur exista si varianta usoara: telecabina (29euro) + masina de teren si ghid (30euro). Evident toata lumea alegea varianta usoara...
si se inghesuiau in aceste masini de teren... banuiesc ca era mare bataie pentru un loc la geam :-)



A fost totusi si o parte buna, am avut drum de acces sapat in zapada pana aproape sus.

Ajungem si la cele 2 cratere pe Torre del Filozofo. Acestea sau creat in urma eruptiei din 2009 si inca mai fumega.



Turism de masa
Torre del Filozofo



Cam aici se opreau masinile. varfurile din spate sunt de fapt cele 4 cratere somitale. De la baza lor accesul se poate face doar cu ghid.
Evident nu este nimeni care sa te opreasca sau sa te intrebe unde mergi...



Cele 2 cratere formate in 2009

Noi am mai inaintat putin pana la baza craterelor.





La coborare avem timp destul asa ca am parasit drumul si am vizitat toata zona.
Asta a aparut tot in 2009


Acesta este unul din craterele din zona Monte Silvestri. Au aparut in anul 1892.


Ascultand explicatiile unui ghid am aflat ca tipic craterelor de pe muntele Etna este faptul ca lava se scurge tot timpul pe o fisura care se formeaza la baza conului. Conul se formeaza din explozii provocate de gaze care antreneaza cu ele o parte mica din lava. Se poate un canal de scurgere al lavei in partea centrala.
Crateri Silvestri iar langa crater o scurgere de lava
Desi este o zona foarte turistica plina de autobuze de fotografi merita petrecuta aici o zi pentru peisajul deosebit.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu