sâmbătă, 28 aprilie 2012

Catania, Etna

27,28 Aprilie 2012

Etna, ultimul vulcan pe care il avem pe lista. L-am vazut deja din avion cand am aterizat si era plin de zapada asa ca eram sceptic ca o sa il putem urca.
Etna vazuta din avion
Descurajati si de faptul ca anul acesta Etna are o activitate mai intensa (a erupt exact in ziua cand am ajuns noi in Sicilia) hotaram sa petrecem doar o zi in zona, asa ca ajungem in Catania de abia vineri in 27 aprilie.
Avem timp sa vizitam si orasul Catania, citim rapid in ghid ce ar merita vizitat

Anfiteatrul roman: Cam asta a ramas din el, era al doilea ca marime dupa Colosseum, avea pe atunci 16000 de locuri.
Simbolul orasului "Smiling elephant". Legenda spune ca elefantul cu trompa indrepatata in sus ar avea puteri magice si asta ar ajuta la calmarea activitatii vulcanului Etna.Monumentul dateaza din 1736 dar elefanutul este mult mai batran datand din vremea imperiului roman.

Etna vazuta din curtea catedralei Agatha (Piata Domului, patrimoniu Unesco )


Catania are una din cele mai mari piete de peste: La Pescheria, hotaram sa dam si noi o vizita desi pentru asta trebuie sa ne trezim de dimineata, pe la 6.

Am cerut voie sa facem fotografii la mesele pe care se aranjau deja pestii. Toti comercianti au fost incantati au insistat chiar sa mai asteptam ca inca nu au etalat toti pestii si taraba nu este inca pregatita pt. fotografii insa noi ne grabeam la autobuzul pentru Rifugio Sapineza.

Mai multe poze la: http://www.oco.ro/index.php?q=locuri/Sicilia/Catania

ETNA

Daca nu ai masina din Catania se ajunge cel mai usor la baza vulcanului, Rifugio Sapienza, cu autobuzul (dus intors ~6Euro). Exista desigur si varianta excursiilor organizate care iti propun cam acelasi tur + un sandwich dar preturile incep de la 45euro :-)
Timp de o saptamana, de la sosirea noastra vremea a fost calda zapada s-a topit rapid, acum sunt doar petece asa ca avem sanse sa urcam. Intre timp am aflat de la ghidul de pe Stromboli ca nu este recomandat sa urcam in zona craterelor somitale (el a avut intr-o excursie si 12 morti in urma unei explozii spontane in aceea zona). Hotaram sa nu riscam si ramanen in zona sigura, adica vom urca doar pana la 2900m altitudine.
De la refugiul Sapienza unde ne-a lasat autobuzul se poate ajunge pe jos cam in 2-3 ore pana la limita zonei de siguranta. Desigur exista si varianta usoara: telecabina (29euro) + masina de teren si ghid (30euro). Evident toata lumea alegea varianta usoara...
si se inghesuiau in aceste masini de teren... banuiesc ca era mare bataie pentru un loc la geam :-)



A fost totusi si o parte buna, am avut drum de acces sapat in zapada pana aproape sus.

Ajungem si la cele 2 cratere pe Torre del Filozofo. Acestea sau creat in urma eruptiei din 2009 si inca mai fumega.



Turism de masa
Torre del Filozofo



Cam aici se opreau masinile. varfurile din spate sunt de fapt cele 4 cratere somitale. De la baza lor accesul se poate face doar cu ghid.
Evident nu este nimeni care sa te opreasca sau sa te intrebe unde mergi...



Cele 2 cratere formate in 2009

Noi am mai inaintat putin pana la baza craterelor.





La coborare avem timp destul asa ca am parasit drumul si am vizitat toata zona.
Asta a aparut tot in 2009


Acesta este unul din craterele din zona Monte Silvestri. Au aparut in anul 1892.


Ascultand explicatiile unui ghid am aflat ca tipic craterelor de pe muntele Etna este faptul ca lava se scurge tot timpul pe o fisura care se formeaza la baza conului. Conul se formeaza din explozii provocate de gaze care antreneaza cu ele o parte mica din lava. Se poate un canal de scurgere al lavei in partea centrala.
Crateri Silvestri iar langa crater o scurgere de lava
Desi este o zona foarte turistica plina de autobuze de fotografi merita petrecuta aici o zi pentru peisajul deosebit.




marți, 24 aprilie 2012

Salina, Insulele Eoliene

24.Aprilie.2012

Plecam din Lipari dimineata spre Salina, insula usor de recunonscut datorita celor doi vulcani gemeni: Monte Porri (860m) si Fossa delle Felci (962m).
Salina vazuta de pe insula Volcano (dreapta sus)
Valdichesa si Monte Pori
 Ghidul Lonely Planet spune ca ascensiunea pe Fossa delle Felci merita efortul asa ca alegerea e usoara. Coboram in Rinella unul din cele 2 porturi ale insulei trebuie sa luam autobuzul spre Valdichiesa.
Gasim usor autobuzul, se pare ca este unul singur care face legatura intre cele 2 porturi ale insulei.
In autobuz in afara de noi mai sunt 3 pasageri: 2 francezi si o romanca stabilita aici. Aflam ca mai toate casele nu sunt locuinte permanente, sunt case de vacanta si de obicei proprietarii caselor vin aici doar vara in restul timpului locuind la Roma.
Din Valdichiesa dupa 2 ore de urcat prin padure pe un forestier ajungem pe varf. Nu a mai ramas nici o urma din vechiul crater insa privelistea catre celelalte insule din arhipelag este unica:
Rinela si Monte Pori. In plan indeparta Alicudi, Filicudi
Panarea si Stromboli



Hotaram sa facem un circuit si sa coboram in partea celalalta a insulei in Santa Marina. Poteca continua printr-o padure cu vegetatie luxurianta, practic inaintam printr-un tunel.

Pe masura ce inaintam copacii se transforma in arbusti iar vegatie abundenta de abia lasa loc potecii. Insa evident toate rutele erau bine intretinute si marcate.




Se vede deja Marina Salina, oraselul unde trebuie sa ajungem. In departate insula Panarea acoperita de nori si in departare Stromboli urmatoarea destinatie.




A fost una din cele mai reusite ture de trekking pe care le-am facut vreodata.


Ajungem in Santa Marina in mai putin de 2 ore un orasel micut, cochet si linistit. Mi-a placut asa mult ca am uitat sa fac poze. (Seara recitind informatiile din ghid am fost surprins sa vad orasul nu era mentionat ca una din atractiile insulei asa ca ar fi bine sa nu urmam tot timpul sfaturile altora si sa ne mai si ratacim..)
Mai avem timp pana cand soseste ferry asa ca dam o fuga pana in localitatea vecina Lingua. 
Marina Salina vazuta din Lingua
Insula Lipari vazuta din Lingua
Mai multe poze la: www.oco.ro


luni, 23 aprilie 2012

Lipari, Insulele Eoliene

22,23 Aprilie 2012


Am plecat de acasa cu un plan destul de simplu: aterizam in Catania, si de acolo mergem in arhipelagul insulelor eoliene. Nu stiam exact cu ce: autobuz, tren dar am zis ca vom vedea la fata locului. 
In gara in Catania surpriza urmatorul tren este peste 3 ore, este greva.. Ni se recomanda sa vb la informatii, unde aflam ca de fapt nu se stie cand pleaca urmatorul tren (cred ca tipul era din sindicat).
Nu ne descurajam in fata garii e autogara, primul autobuz in directia noastra (Messina) pleaca in 3 min, super. Cu biletele in mana fugim catre autobuz, reusim sa il prindem in timp ce pleca din statie, soferul vesel cu o mana conduce cu cealalta a perforat biletele strigand la noi: “Forza, Forza”.
Gasim loc, ne asezam linistiti imediat suna un telefon, ring ton: ”Drumurile noastre toate”.. Dan Spataru...am ajuns in Italia.
Ajungen in Messina de acolo inca un autobuz pana in Milazzo de unde luam “aliscafi” (catamaran) pana pe insula Lipari.
In Lipari nici nu apucam bine sa coboram ca suntem asaltati  de oferte de cazare. Alegem la intamplare, mergem 3 minute pana la pensiune. Camera mare, are si balcon, il deschidem cam la 1m in fata e balconul de pe partea “celealta de strada”...prea intim pentru noi.
A doua pensiune prezentata ne place, Ioana negociaza pretul, in italiana, primim reducere, discutiile continua in italiana pe tot felul de teme , eu spectator. Mai primim o reducere, cred ca o place pe Ioana, devin usor nelinistit J
Seara se incheie cu o sticla de vin pe terasa pensiunii...
Hotaram sa petrecem 3 nopti pe Lipari, si de aici in fiecare zi sa vizitam alta insula. Orasul ne place, este mic si strabatut de stradute inguste pline de restaurante si magazine de suveniruri.
Evident este si un castel care se poate vizita. A fost construit cu rol de aparare impotriva atacurilor piratilor.
Intarea in cetate
Cetatea Lipari
Citim ca in oraselul invecinat Canneto este o plaja de nisip negru. Facem o vizita sa vedem minunea...

Plaja cu nisip negru nu ne-a impresionat dar nu ne descurajam, asa ca plecam sa cautam o alta atractie a insulei plaja cu nisip alb (de fapt piatra ponce rezultata din eruptia unui vulcan, Monte Pilato). 
Plecam in cautarea ei dar nu o gasim... de-a lungul timpului piatra ponce care este usoara a fost spalata si plaja alba a ramas doar in poze :-) Ne alegem doar cu o plimbare ...
Stromboli vazut de pe Lipari