miercuri, 27 ianuarie 2016

IML - Iarna in Harghita

Al doilea modul din cadrul cursului IML dar primul care se tine in zona montana este asteptat cu multa nerabdare. Se anunta destul de tarziu locatia dat fiind lipsa zapezii: Harghita.
Este singurul loc unde zapada este destul de mare pentru exercițiile pe care le vom dace in timpul cursului insa din pacate, este foarte departe de Timisoara. Dupa ce traversez singur in masina mai mult de jumatate din tara ajung pana la urma in muntii Harghita unde ninge ca in povesti:
Putin dupa miezul noptii reusim sa ne adunam cu totii cei 8 cursanti. Suntem cazati la cabana Madaras dar si la niste cabanute aflate in apropiere. Dimineata ne trezim intr-un peisal de poveste, in tara lui Mos Craciun. Nu imi vine sa cred ca in vestul tarii la Cuntu nu avem deloc zapada iar aici este asa multa.


Primele 2 zile sunt foarte lungi. Incepem dimineata la 9 si terminam abia pe la ora 23 cu pauzele de mancare corespunzatoare. De obicei prima parte a zilei este ocupata de teorie:
- folosirea busolei impreuna cu harta
- teoria zapezii
- notiuni de baza despre avalanse
- istorie montana
- istoria meseriei de ghid
- aspecte legislative legate de meseria de ghid
Dupa amiaza putem in practica navigatia pe busola, respectiv studiem profile de zapada. Folosim exclusiv rachetele pentru deplasare un bun prilej pentru unii dintre noi sa ne obisnuim sa le folosim.
Atat locul dar si vremea (ceata 100%) sunt perfecte pentru exercitiile de orientare. Practic mergand prin padure pe ceata nu poti sa iti fixezi nici un reper, trebui musai sa folosesti busola pentru orientare.


Cursanti si instructori pe Vf. Harghita Madaras

Poza de grup

Orientare pe busola


Orientare pe busola

Orientare pe busola
Studiul zapezii

fiecare cu profilul lui de zapada

fiecare cu profilul lui de zapada

Inspectie

Mai si zambim
Seara ne intalnim cu 2 salvamotisti din zona cu care povestim despre zoa turistica Harghita Madaras, probleme frecvente, etc. Unul din scopurile cursului, pe langa instruirea tehnica ar fi si exploararea unor zone turistice cunoscute din Romania respectiv interactiunea cu organizatiile prezente in zona, salvamont, reprezentati ai parcurilor, etc.
Partea a doua a cursului este mai practica si are ca tematica cautarea victimelor in avalansa folosind DVA dar si construirea unui iglu unde urmeaza sa inoptam pe rand.
Din pacate dupa lectia cu DVA-ul trebuie sa plec spre Timisoara pentru a rezolva niste probleme persoanale asa ca nu mai reusesc partea cu sa prind si partea cu iglu....o sa recupereze la urmatorul modul.

duminică, 24 ianuarie 2016

Viena cu zapada

Am fost deja de mai multe ori in Wiena insa mai intotdeauna pe graba fara timp prea mult pentru vizitat. De data aceasta nu mai avem planuri mari, cate un muzeu pe zi si o plimbare lejera prin oras.
Am avut noroc si am prins si zapada intr-una din zile asa ca am vazut Wiena intr-un cadru special.







Intr-unul din parcurile centrale am gasit un indicator cel putin interesant:
Deci printre alte sporturi interzise in acest parc se numara sarituri cu sckiurile respectic ski fond...si cu siguranta erau practicanti din moment ce a fost postat indicatorul.
Minunea cu zapada a tinut doar o zi:


Am vizitat Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul istoriei artelor, Galeria Albertina. Complicata treaba cu arta , chiar si cu notele ce insotesc fiecare din exponate uneori imi era greu sa inteleg ce a vrut sa spuna artistul...
Preferata mea a fost "The Scream", Edvard Munch
Iar dintre picturile celebre, sau cel putin realizate de pictori celebri insa din care nu am inteles absolut nimic, "Woman in a Green Hat", Pablo Picasso



Mai revenim...

duminică, 17 ianuarie 2016

Cuntu

Prima zapada pe 2016 a adus pentru unii prima excursie pe ski de tura, pentru altii prima excursie iarna la Cuntu. Vreme placuta, -8 grade cu ninsoare slaba perfecta pentru o zi de iarna.
Pacat ca la Cuntu nu se mai schimba lucrurile si conditiile sunt aceleasi ca acum 50 de ani...sau poate mai rau.



Cu bete sau fara, ca nu sunt sigura
...
Eu sunt prima
Pe Vf. Seroni
Ochelarii mei cei noi..
Pauza de pranz la Cuntu, pufoaica obligatorie
la vale pe sanieee

duminică, 10 ianuarie 2016

Siria

Dupa 2 saptamani pline de sarbatori si sarmale toti aveam chef de o plimbare. Renuntam la ideea de a merge la zapada dupa ce consultam prognoza meteo si vedem ca ploaia pune stapanire si pe munti pana la altitudinea de 2000.
Mergem la Siria, aici parea ca pe la pranz se razbuna si in plus avem si un drum de piatra pana sus la cetate ca sa mai scapam de noroi. Evident facem si oprirea obligatorie la schitul Feredeu.
Schitul Feredeu
In drum spre cetatea Siria
In drum spre cetatea Siria
Cetarea Siria
vantttt

sâmbătă, 2 ianuarie 2016

Balea - Ski tura

La Balea se pare ca este singurul loc unde este zapada, cam veche cei drept, un fel de tabla, dar macar avem pe ce sa punem ski-ul. La 9:15 suntem la cabina si o prindem abia pe a 3-a cu putin noroc.
Se pare ca hotelul de gheata de la Balea lac este marea atractie (desi englezii care coborau  zgribuliti dupa o noapte la hotel poate erau de alta parere...)
Reusim sa coboram de 2 ori cam 300m diferenta nivel pe valea Doamnei apoi pieile ingheata definitiv La intoarcere alegem transfagarasanul pana la Balea Cascada de unde punem skiurile pe rucsac.
Pana la urma zapada a fost destul de buna, peste tabla erau cam 10cm de pulver asa ca ne-am ales cu o zi de schi superba.
Undeva pe Valea Doamnei
Valea Doamnei
...
Pe Transfagaras dar cu skiuri
Pe Transfagaras dar cu skiuri
Deasupra cascadei Capra