miercuri, 1 iunie 2016

IML - Lacul Rosu

Primul modul de vara din cadrul cursului de Leader Montan are loc in muntii Hasmas mai exact Lacul Rosu. De data aceasta pentru cei din Timisoara este cea mai indepartata locatie...insa pana la urma merita. Am fost pana acum impreuna cu Ioana de doua ori in zona insa de fiecare data in luni de iarna asa ca macar acum vedem zona imbracata in alte culori.
Progamului cursului include:
- Catarare
- traversare de torenti
- orientare
- teorie

Catararea se face in cheile Sugaului pe 2 trasee de dificultate diferita. Desi leaderul montan nu are ca si competente catarerea  deprinderea cu astfel de activitati este importanta pentru a putea depasi eventuale obstacole in siguranta. Vremea este buna si toata lumea se bucura in voie de lectia de catarare.
Pe langa folosirea echipamentului specific (ham, carabiniere, bucle) suntem invatati sa ne descurcam la stanca si cu un echipement minimal, adica doar cu o coarda, bucle si cateva carabe. Lectia in particular este foarte utila pentru ca echipamentul specific cataratului atarna destul de greu in rucsac si in mod normal nu avem nevoie de el pe traseele pe care leaderul montan este specializat.





Vremea buna tine doar o zi iar apoi avem parte de ploi. Este drept ca una din materii este traversarea in siguranta a torentilor insa la nivelul la care au ajuns apele in zona subiectul trebuie tratat cu grija.
Dupa o dimineata plina de teorie iesim putin si la apa unde facem o traversare a raului Bicaz insa instructorii nostri intind o coarda asa ca avem balustrada.

Ploile se mai reduc in intensitate insa nu se opresc. Urmatoarea activitate practica din acest modul este orientarea pe busola pe un traseu nemarcat urmata apoi de bivuac. Ca sa ne faca exercitiul un pic mai complicat avem parte si de ceata.









Noaptea petrecuta in bivuac in padure a fost o lectie interesanta. Am venit complet nepregatit asa ca am dormit fara un "acoperis" corespunzator .... si a cam plouat. Dimineata spre surprinderea mea sacul de dormit era complet ud insa inauntru lui doar umezit (si am dormit cu un sac vechi de 15 ani).
Contrar asteptarilor am dormit perfect...direct in ploaie.
Lectia a fost invatata asa ca odata cu intoarcerea la Timisoara o sa imi cumpar si o folie pentru bivuacul de vara.
Modulul s-a incheiat cu inca o lectie de orientare care ne-a purtat prin poienite pline de flori, rauri umflate de ploi si prin cheii superbe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu