miercuri, 30 martie 2016

IML - Iarna in Bucegi

Pentru modul 2 de iarna din cadrul cursului IML locatia este Bucegi mai exact cabana Diham. Este in loc in care nu am mai fost pana acum si trebuie sa recunosc este superb. Bucegii vazuti din balconul salii de curs arata impunator iar vremea de data aceasta tine cu noi. Prognoza anunta 5 zile de vreme buna.
In aceast modul vom avea mai multa parte practica, vom recapitula notiunile introduse in Harghita. Ca si elemente noi vom invata opririle in zapada folosing pioletul, mersul pe coltari, amaraje in zapada dar si noduri si putina tehnica de coarda.
In prima zi dupa o mica parte teoretica ne intalnim cu un reprezentat al firmei producatoare de harti Zenith. El ne prezinta procesul prin care o harta i-a nastere, diferitele probleme pe care le au dar si cum com putea colabora pe viitor.Dupa amiaza mergem la un exercitiu de orientare in teren care de data aceasta este o adevarata placere.
Start la cabana Diham

Se vede si Costila

Check point
A trecut si ursul pe aici
In fundal muntii Baiului (Garbova)
atelier noduri
Ziua 2 ne poarta pasii spre valea Morarului unde vom exersa cateva ore opririle in piolet. Dupa amiaza ne grabim spre cabana pentru ca urmeaza sa ne intalnim cu reprezentantii parcului natural Bucegi dar si reprezentatii jandarmilor care opereaza in zona.



Ziua 3 o petrecem complet exersand cautarea victimelor in avalansa folosind DVA-urile in zona Bucsoiu. Din pacate nu ne descurcam destul de bine. Instructorii nostrii ne fac si o demonstratie undeva spre sfarsitul zilei asa de ridicarea moralului, deci se poate sa gasesti 2 victime in 8 minute...ne mai lipseste doar exercitiul. Facem si un profil de zapada daca tot avem destula, grosimea statului este de 1.5m




Ziua se incheie cu constructia unui iglu in care prima echipa va innopta.



Activitatile din ziua 4 se vor desfasura din nou in valea Morarului. Astazi dupa o scurta recapitulare a opririlor in piolet o sa ne jucam putin cu amarajele in zapada dar si cu coarda. Evident la inchiderea zilei mai construim un iglu pentru cealalta echipa care va dormi la zapada.

Ziua 5 inainte de a pleca fiecare catre casa avem parte de o evaluare partiala a cunostintelor acumulate, pe valea Bucsoiului.





 Un stagiu reusit in care am invatat lucruri noi, am perfectionat notiuni pe care le stiam dejasi ne-am bucurat de o vreme superba.
Un mic filmulet al turei se poate gasi aici: https://www.youtube.com/watch?v=wBnpw4SlrO4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu