vineri, 25 octombrie 2013

Gokyo

25..29 Octombrie

Gokio trek este una din rutele populare de treking in Nepal. Traseul este in particular spectaculos pentru ca trece pe langa 3 lacuri situate la mare altitudine ( peste 4000m) si se termina undeva in tabara de baza Cho Oyu (8188m) de pe partea nordica.
La capatul rutei exista un varfulet, Gokyo Ri (5357m) care se urca destul de usor si de unde se pot admira 4 optmiari:  Cho Oyu. Everest, Lhotse si Makalu.
Noi am ales sa parcurgem acest traseu insa ca sa evitam intoarcerea pe acelasi drum in Namche planuiam sa trecem trecatoarea Cho la (5420m) si sa intram in Everest Base Camp trek, al 2-lea traseul al excursiei noastre,

Ziua 1: Namche -- Dhole

O parte din drumul de azi este comun cu Everest base camp trek (cea mai populara ruta) asa ca sunt gramezi de turisti. Dupa 2 ore insa ajungem la bifurcatie si ramanem doar cativa pe poteca.


Toata ziua am privit fascinat la satul Phortse si la pozitia lui pe versant, parca au taiat muntele ca sa isi faca loc ...
Poate din cauza ca sunt mai putin turisti sau pentru ca nu se vaneaza in zona caprele salbatice nu par sa fie prea fricoase.

Traseul trece printr-o padure de rhododendron care este insa ceva varietate mult mai inalta decat eram eu obisnuit. Mai mult de crengile lor lor atarna tot felul de licheni motiv pentru care arata foarte interesant.
In acest sector am vazut si o caprioara musk un fel de stramos al caprioarei de la noi.
Ziua se termina la Dhole, asezare situata la 4050 este formata doar din cateva "tea houses" fiind folosita pentru aclimatizare pe acesta ruta.

Ziua 2: Dhole -- Machermo

Dimineata aflam o veste proasta, porterul nostru s-a imbolnavit, are rau de altitudine. Desi era aclimatizat si nu era nici macar prima expeditie pentru el in acest an acum are probleme. Ii dam niste pastile si il lasam sa coboare ca sa se refaca. Noi in schimb ramane cu o problema: cine o sa ne care bagajele.
Pana cand ghidul nostru incearca sa gaseasca al porter stam linistiti la soare, noi si cu iacul..
Pana la urma plecam in ceea ce urma sa fie cea mai scurta zi din excursia noastra, 6 km / 480 m diferenta de nivel / 3 ore. Insa aveam nevoie de asa ceva pentru ca deja incepem sa simtim altiudinea.
Daca tot avem si scurta profit de ocazie si incerc un dus cat mai este inca soarele sus pe cer. Evident nu este apa curenta, asa ca dusul (4 USD)  este practic o galeata de apa fierbine, lucru care imi aduce aminte de comunism si de progamul de apa calda..

Ziua 3: Machermo -- Gokyo

Si astazi inaintam pe aceeasi vale pe care am intrat cu 2 zile in urma insa ajungem in sfarsit la zapada iar Cho Oyu varful vizibil in capatul vaii devine tot mai mare.


 Dupa 3 ore de urcare sustinuta ajungem si la primele lacuri. Mimgma ne lasa singuri sa admiram privelistea si sa venim incet in ritmul nostru iar el merge inainte ca sa gaseasca locuri mai bune de cazare.

Ajungem la Gokyo, la 4770m pe care ii simtim din plin. Mica asezare este superb asezata langa unul din lacurile Gokio cu avand varful Cho Oyu in fundal
Ne cazam si petrecem urmatoarele ore la soare, odihna. Chiar inainte de apus urmam sfatul ghidului si facem o mica plimbare ca sa vedem ghetarul. Pana la urma nu ghetarul ne-a impresionat ci apusul peste lacurile Gokyo

Ziua 4: Gokyo Ri si traversarea ghetarului

Astazi este ziua dedicata varfului Gokyo, astazi imi depasesc recodul personal de alitudine, voi urca peste 4810m.
Trezirea este la ora 4 dimineata iar la 5 plecam spre varf. Nu sunt in cea mai buna forma, capul ma doare de la altitudine inca de ieri insa privelistea care incepe sa se ghiceasca in jurul nostru ma ajuta sa depasesc mai usor momentul.
Rasare si soarele din spatele a 3 optimiari, de la stanga la dreapta: Everest, Lhotse si Makalu
Cu putin zoom, de la stanga la dreapta: Everest, Lhotse
De pe varf admiram privelistea in tihna pentru ca este vreme buna si in plus nu ne grabim deloc.

Pranzul ne gaseste la cabana insa nu avem prea mult timp de stat. Se pare ca trebuie sa traversam ghetarul pentru ca maine sa putem urca in trecatoarea Cho La.
Suntem norocosi pentru ca in zapada mare de aproape 1m s-a facut deja poteca peste ghetar altfel nu aveam nici o sansa sa il traversam cu un grup asa de mic de doar 3 persoane.
Mai mult ghidul nostru se intalneste cu nepotul sau (tot ghid si aflat in expeditie cu un grup de nemti) si rezolvam definitiv problema porterului.
Traversarea peste ghetar a fost de departe unul din cele mai specaculose momente. Lacuri cristaline, lacuri inghetate, crevase, seracuri toate la niste dimensiuni cum nu am mai vazut pana acum.


A durat 3 ore si nu am facut trek de GPS pentru ca nu era relevant, poteca este alta in fiecare sezon.

Ziua 5: Pasul Cho La(5420m)

Plecam din nou cu noaptea in cap insa astazi ma simt mai bine. Prima parte a urcarii o facem pe o mica vale la "umbra" asa ca nu prea facem pauze ca sa nu inghetam.
Cand iesim la soare toata lumea e incantata facem poze


insa ne asteapta o mica surpriza, mai avem cateva ore pana sa ajungem in Cho La, care se zareste undeva in fata noastra
De abia la la ora pranzului reusim sa ajungem si nu e prea mult timp de stat pentru ca zapada mare a inceput sa se topeasca si in jurul nostru curg avalanse. Ne asteapta o sectiune putin mai expusa asa Mimgma ne grabeste la vale dar bineinteles dupa o poza de echipa


Innoptam la Dzonghla ca si marea majoritate a turistilor care au trecut Cho La. Suntem incantati, prima etapa a excursiei noastre s-a incheiat si am avut noroc de vreme buna si poteci batute.
De maine intram in Everest Base Camp trek.

Mai multe poze puteti gasi aici: http://www.oco.ro/index.php?q=himalaya/Gokio%20Valey

Ziua 1: Namche -- Dhole

Ziua 2: Dhole -- Machermo

Ziua 3: Machermo -- Gokyo

Ziua 4: Gokyo Ri

Ziua 5: Pasul Cho La(5420m)


joi, 24 octombrie 2013

Khumjung

Khumjung (24.Oct)

In Namche avem o zi de aclimatizare timp in care putem sa vizitam zona iar Nimgma propune sa mergem pana la Everest View Hotel, situat ceva mai sus la 3900m incurajati si de vremea buna.
Avem ocazia sa vedem Namche de sus...
 Imediat ce iesim din caldarea in care se afla Namche vedem pentru prima data de aproape Everest, Lhotse si Ama Dablam toate trei aflate in capatul vai in care ne aflam.
Se pare ca este o plimbare clasica de aclimatizare pentru ca este plin de turisti. Ajungem usor la Everest view Hotel unde facem o pauza de ceai pe terasa (desi suntem al 3900m se pate sta lejer afara)
De aici urmeaza sa pornim catre Khumjung un sat prin care nu trece nici un traseu principal asa ca este mai putin turisitic. Cred ca daca vrei sa petreci mai multe zile de aclimatizare in zona, Khumjung este o alegere mai buna in comparatie cu Namche.


Pentru ca sunt putini copaci in zona (de la care frunzele sunt folosite ca ingrasamant) o solutie alternativa pentru incazire este balega de iak, uscata la soare.

Avem timp asa ca dupa ce luam pauza de masa vizitam satul. Descoperim ca fundatia "Sir Edmund Hillary Foundation" a construit scoala si spitalul din sat si au ajutat mult la cresterea bunastarii comunicatii.
Tot in sat se afla si o mare manastire budista asa ca mergem sa o vizitam.

Manastirea este o constructie simpla cu o curte interioara iar camera unde se efectueaza rituarile pe langa cele 5 statui buda  nu contine mai nimic. Peretii sunt plini de sertare cu steaguri de rugaciune. Evident nu sunt suveniruri de cumparat si mai mult nici macar nu este pazita.
Inauntru gasim dovada ca yeti exista pentru ca intr-o cutie de lemn este pastra un scalp de yeti

Manstirea nu este singurul loc de rugaciune din sat, in drum spre Namche trecem pe langa o stupa destul de mare

Pe inserat ajungem in Namche.


Mai multe poze puteti gasi aici: http://www.oco.ro/index.php?q=himalaya/Khumjung

Track-ul aici:

luni, 21 octombrie 2013

Nepal: Kathmandu -- Lukla

Kathmandu - Lukla - Phakding (20..23 Oct)

Aterizam in Kathmandu dupa mai bine de 30 de ore de la plecare din Timisoara. Aici surpriza avem nevoie de viza chiar daca suntem din Uniunea Europeana insa se obtine pe loc, trebuie doar sa platim...
Obtinem repede viza si apoi cu reprezentatii agentiei cu care colaboram pornim catre hotel. Strazile sunt in mare parte neasfaltate iar de la traficul infernal se ridica un praf care face aerul greu de respirat, cei mai multi pietoni poarta masca pe fata. Se circula pe dreapta asa ca orice drum cu masina pentru mine este un spectacol. Nu au semafoare sau daca exista nu functioneaza insa in intersectiile mari in mijloc sta cate un politai care parca dirijeaza traficul.
La hotel ne intalnim cu Shankar, CEO la agentie care ne-a intermediat excursia (banuiesc ca oricum este singurul angajat) si punem la punct ultimele detalii si mai platim o parte din bani.
Aflu atunci ca inca nu avem permise pentru varful pe care urmeaza sa il urcam dar ne anunta relaxat ca o sa le trimita prin fax. Ma uit la el si nu stiu daca glumeste sau vorbeste serios dar nu prea avem de ales, vom face cum zice el. Pana la urma a fost OK si cred ca totusi au procedat corect, nu merita platit permisul de varf inainte de a afla daca suntem in stare sa ne aclimatizam sau inainte de a afla daca vremea ne permite sa urcam pe varf.
Printre altele planul s-a schimbat putin iar maine vom zbura cu elicopterul pentru ca nu au reusit sa cumpere bilete  la primele zboruri de dimineata asa cum am cerut. Si de data asta privesc neincrezator pentru ca stiu ca zborul cu elicopterul costa 150USD mai mult ca biletul de avion. Nu stiu ce sa cred, chiar vrea sa ne multumeasca pe deplin, asa cum ne-a explicat mai tarziu in timpul cinei sau e vreo manevra ... vom afla.
Dimineata la ora 5 (cam ora 2 in RO) taxiul ne ridica de la hotel si inainte de a ne trezi complet suntem predati la un tip in aeroport si apoi la alt tip si ne trezim rapid in fata unei porti de imbarcare de unde in 20 de minute ar trebui sa plecam. Primim si un bilet care ne cam pune pe ganduri:
Singura legatura a biletului cu realitatea era ca avea desenat pe el un elicopter altfel nu avea data, numele pasagerului, numar de zbor...si evident nu a venit nimeni nici macar dupa 2 ore.
O alta chestie amuzanta este controlul bagajelor. Ele sunt trecuta pe banda si scanate insa pe scaner nu se uita nimeni. Totusi la capataul benzii un tip tacticos lipeste un sticker pe bagaj "security checked".
Incepem sa ne agitam, incercam sa il sunam pe Shankar insa nu reusim, "retea incarcata" este mesajul. Situatia este interesanta: suntem in aeroport, fara bilet, nu ii cunoastem pe cei care trebuie sa ne transporte cu elicopterul iar cei de la agentie nu pot fi contactati telefonic...
Atunci imi vine in minte unul din sfaturile afisate in aeroportul in Kathmandu: "In Nepal lucrurile necesita timp" si intr-adevar dupa inca o ora de asteptare suntem preluati si ne imbarcam in elicopter.
Suntem 5 persoane dintre care un 3 turisti, un ghid si un localnic (cu un cos de plastic plin de cumparaturi...evident care este depozitat intre picioarele noastre. Vede ca ma uit la cosul lui asa ca ma intreaba linistit in engleza: "Are you confortable?"...no comment)
Pilotul primeste un tub de oxigen, probabil urma sa zboare undeva la altitudine, si urmeza un mic instructaj de folosire a mastii de oxigen...sper sa nu aiba nevoie de el pentru ca aparatul nu parea sa functioneze
Facem 45 de minute cu elicopterul. Sub noi plin de sate cu gradini terasate, zburam foarte jos asa ca putem distinge multe detalii
In stanga apar varfuri din ce in ce mai mari, acoperite de zapada... Ghidul care era cu noi ne arata Everestul... e super, am avut noroc pana la urma sa zburam cu elicopterul.
Everest, Vf. cel mai din stanga
Dupa ce vedem si pista din Lukla,  incep sa inteleg de ce este considerat unul din cele mai periculoase aerporturi din lume
Pista are doar 200m, inclinatie 12%, practic la aterizare avioanele franeaza si gravitational. Interesant este si cum se termina pista, pentru aterizare se termina cu un zid iar la decolare este hau...
Ne întâlnim cu ghidul nostru, Mingma, luam micul dejun si pornim catre Phakding satul unde urmeaza sa inoptam. Totul arata diferit, suntem deja la 2800m insa padurile sunt inca verzi si urca inca mult cam pana la 4000m. In spate sa zaresc varfuri care pe masura ce inaintam pe vale sunt tot mai mari:
Ziua trece usor, mai mergem o ora, mai luam o pauza de ceai, inaintam incet prin ceea ce pare sa fie un bazar continuu in care turisti, localnici, copii, caini, gaini vaci se ingramadesc toti pe ulita
Petrecem si prima noapte in lodge sau tea house...nu e chiar asa rau. Destul de curat, baie pe hol, dusul afara intr-o cabina plasata in gradina (si contra cost). Sala de mese este plina de turisti de pe toate continentele asa ca nu ne plictisim.
A doua zi plecam catre Namche Bazar. Poteca continua de aici prin padure nu mai sunt alte sate incepe sa arate mai bine.
Dupa ce trecem unul din multele poduri suspendate pe o mica deviatie din poteca se poate zari Vf. Everest. Mingma stie locul asa ca ne abatem si noi pentru poze:

Pe poteca este aglomeratie in zona asta: turisti, porteri, iaci incarcati cu bagajele expeditiilor asa ca in multe zone se ridica un praf infernal. Multi dintre turisti si aproape toti localnicii poarta mastii sau macar o bandana ca sa se protejeze de praf.
Porterii : sunt imbracati invariabil in blugi, pufoaica iar in picioare au slapi (asta pana ajung in Namche sau ceva mai sus apoi ii schimba cu niste tenesi). Bagajele de orice fel (nu odata am vazut trollere) sunt legate cu sfoara si purtate in spate. Aproape toti asculta muzica la telefonul mobil iar melodia "Gangnam style" este mare hit.
Daca poti sa iti imaginezi un sat de munte cu strazi inguste pavate cu piatra pline de magazine cu echipament (toate marcile sunt listate), un sat unde toti localnici poarta pufoaice Marmot sau NothFace si unde vacile umbla nedumerite printre turistii care fac shopping atunci ala ii Namche, nu degeaba ii zice si Bazar.
Migma alege cazeaza la Hotel Tamel, o constructie pe 5 etaje + mansarda unde primim si noi o camera cu vedere. Sutem deja la 3400m iar urcatul in camera ne lasa de fiecare data fara suflare.
Este deja mult mai frig ca in noaptea precedenta si asta o dovedeste si faptul ca in sala de mese este instalata o soba, adaptata pentru combustil local, balega de yak. Atmosfera devine familiara mai ales dupa ce lumea se aduna in jurul sobei sa se incalzeasca.
Mai multe poze din aceste din aceste 2 zile aici:
 http://www.oco.ro/index.php?q=himalaya/Lukla%20Namche
Track-urile pe gasiti aici:
Ziua 1: Lukla - Phading

Ziua 2: Phading - Namche Bazar